Dertig in een Dozijn

Deze week behandelen Peet en Jorien in aflevering 11 samen met expert Saskia van der Zee wat alcohol met je doet, de gevolgen hier van op de korte en lange termijn zijn en of er een relatie bestaat tussen bepaalde ziektebeelden en alcohol. We bespreken dry january, slaat dit eigenlijk wel ergens op? En kan je op zijn tijd beter een pilletje nemen of is alcohol dan toch de beste ‘optie’? Een confronterende aflevering waar beide co- hosts af en toe stil vallen, een spiegel voorgeschoteld krijgen en waar Saskia, ervaringsdeskundige wat betreft dit onderwerp, eerlijk en open haar verhaal vertelt. De boodschap is niet leuk, maar als iemand ‘m moet vertellen dan graag Saskia, want die kan dat kordaat, nuchter en met de nodige humor. 

Alcohol is algemeen geaccepteerd in de maatschappij: sinds mensenheugenis drinken we alcohol. Het is een middel dat wordt ingezet als beloning, troost, om iets te vieren, slaapmutsje, partydrug, spraakwater, is de basis voor vele vriendschappen en nog veel meer. Alcohol haalt de rauwe randjes er van af, maakt een spannende date net even wat makkelijker, maar zorgt ook voor katers, lusteloosheid en depressiviteit. Wist je dat je al een overmatige drinker bent als je als vrouw 14 glazen en als man 21 glazen per week nuttigt en dat overmatig drinken afneemt tot 5,4% onder de 30-40 jarigen, waarna het weer iets lijkt toe te nemen? Het is tijd om dieper in dit onderwerp te duiken! 

Weet je wat ook een een beetje de gedachte gang is, denken we aan verslaafd, dan denken we toch aan de kansloze gast die onder een brug ligt met zo’n rode Dirk tas drie naalden in z’n arm en twee flessen op zijn schoot, maar dat is het dus niet.
Saskia van der Zee

Saskia van der Zee, 43 jaar, getrouwd, drie kinderen, heeft marketing gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft daarna ruim 16 jaar bij Randstad gewerkt. In 2013 heeft ze een burn out gehad, waarna ze te snel weer is begonnen met werken. Ze wist altijd wel dat ze veel dronk, maar niet dat ze een probleem had. In 2016 heeft ze, zoals ze zelf zegt, haar eigen rock bottom bereikt en is begin 2017 opgenomen geweest in een verslavingskliniek in Kaapstad.

Na terugkomst was ze zoekende hoe ze haar dagelijkse activiteiten weer kon oppakken. Begin 2018 is ze aan de slag gegaan als voorlichter op middelbare scholen om haar eigen ervaringen te delen en ook om jongeren mee te geven dat ze keuzes kunnen maken. Vanaf toen werd voor haar duidelijk dat ze haar persoonlijke ervaringen, met haar werkervaringen wilde gaan combineren in de vorm van coaching. Ze heeft naar aanleiding daarvan een aantal beroepsopleidingen gevolgd in de verslavingskunde. Hiermee heeft ze verschillende coachingsmethodieken, gesprekstechnieken en theoretische kennis eigen gemaakt en heeft ze haar bedrijf Happy Sober opgericht. Vanuit Happy Sober begeleidt ze alcoholverslaafden in het sober worden en in opnieuw vinden van een modus om nuchter door het leven te gaan. Saskia was de dagvoorzitter van het Symposium ‘Waar trek jij de lijn’, georganiseerd door Utrechtse studentenverenigingen en ze heeft meegedaan aan Het Mooiste Meisje van de Klas.

Related Podcasts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *