Dertig in een Dozijn

Deze aflevering duiken Peet en Jorien in het onderwerp beleggen. Want de negatieve spaarrente en de kapotte woningmarkt doet ons allemaal naar nieuwe manieren zoeken om vermogen op te bouwen voor bijvoorbeeld ons pensioen. Wist jij dat als vrouwen nu met pensioen gaan, dat ze dan 40% minder pensioen hebben dan mannen?! En dit is alleen al in Europa! Daarom proberen Peet en Jorien zich een weg te banen door het bos van beleggen en brengen ze in kaart welke vormen van beleggen er zijn en welke vorm het beste bij hen past. Maar eigenlijk proberen Peet en Jorien bij Claire, de expert van deze week, te ontfutselen in welk bedrijf of branche ze moeten investeren om zo snel mogelijk heel rijk te worden.

Peet en Jorien bespreken samen met Claire hoe je het beste kunt beginnen, de risico’s van beleggen, de huidige markt en of het verstandig is om nu in te stappen of juist even te wachten. Crypto en De Giro komen uiteraard aan bod en ze hebben het over Shell, Apple, Google en Tesla en andere beursgenoteerde bedrijven. Ga nooit met geld beleggen dat je niet kan missen en spreiden is the magic word. Wist je trouwens dat corona van invloed is geweest op ons beleggingsgedrag? Voor de lockdown was de gemiddelde leeftijd van de beleggende man 40 jaar en na de lockdown was dit gedaald tot 35 jaar oud. En bij vrouwen was dit respectievelijk 42 en 38.

Definities
– ETF’s exchange : exchange-traded fund. ook wel een indextracker genoemd, is een passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Gespreid beleggen. Laag risico. Een mandje met verschillende aandelen, gespreid, minder risico.
– S&P 500: is een aandelenindex van de Verenigde Staten die door zijn brede samenstelling een betrouwbaar beeld geeft van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie zijn opgenomen in deze index, die samengesteld wordt door de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s.
– Vanguard ETF hoort tot één van de grootste ETF aanbieders in de wereld. De Vanguard Group komt uit Pennsylvania
DeGiro: een online beleggingsplatform voor onder andere particulieren wat online beleggenn voor iedereen toegankelijk en makkelijk maakt. 

“Ik geloof wel in het onderliggende idee van crypto. Tuurlijk, wat er nu gebeurd dat het alleen maar goed is om mee te handelen, daar heb je natuurlijk niks aan. Want zodra we het niet kunnen gebruiken blijft het iets ontastbaars waar je niks mee kan. Maar ik heb ergens de hoop dat we straks het internationaal betalingsverkeer kunnen vergemakkelijken met crypto….Dat het een digitale munt wordt.”
Claire Tange

Expert

Claire Tange, 39 jaar is opgeleid tot scheikundig ingenieur, maar is haar carrière begonnen als investment banker in Londen en heeft nu al meer dan 15 jaar ervaring in de financiële wereld. Ze was de eerste CFO van Fastned (nu genoteerd aan Euronext) en Head of Finance bij Dott, waar ze deel uitmaakte van het team dat in 18 maanden tijd naar 6 landen en 15 steden uitbreiden. Als financieel adviseur heeft ze vele start- en scale-ups geadviseerd en is ze gepassioneerd door bedrijven die de wereld verbeteren. Claire is een actieve (angel)investor. Naast het beleggen van het grootste deel van haar geld in vastgoed en ETF’s, omvat haar seed-investeringsportefeuille Felyx, Wagamama, VanMoof, Cowboy en Tuned.com. Via Tuned investeert ze in crypto en bezit ze openbare aandelen in een handvol beursgenoteerde technologiebedrijven zoals Tesla, NVIDIA, Bumble en Oatly. Claire woont in Amsterdam met haar grote liefde van 12 jaar.

Joanna Invests
Joanna Invests is een nieuw collectief dat vrouwelijke angel investeerders koppelt aan startups met vrouwelijke oprichters en daarbij niet alleen financiële steun biedt, maar ook expertise van vrouw tot vrouw. Het bedrijf wil de drempel van angel investeren verlagen en het makkelijk en toegankelijk maken voor een grote groep vrouwen. Het biedt investeringsmogelijkheden in startups vanaf EUR 2,500. De investering in We Are Eves is de eerste van velen. Claire Tange: “Ons doel is om zowel vrouwelijke ondernemers meer toegang te geven tot kapitaal als vrouwen meer kapitaal te laten opbouwen door ze kennis te laten maken met angel investing.” Het team van Joanna Invests richt zich op het financieren van jonge, door vrouwen opgerichte bedrijven.

Nibit – fuck it potje
Via deze link kun je bereken hoeveel jouw fuck it potje dient te bedragen naar aanleiding van jouw woon- en leefsituatie.

Related Podcasts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *