Dertig in een Dozijn

Burn-out, wie kent er niet iemand in zijn omgeving die hierdoor is geveld? Is het een welvaartsziekte of een daadwerkelijk ziektebeeld dat officieel erkend zou moeten worden? Samen met een GZ psycholoog, die onder andere gespecialiseerd is in burn-out, bespreken Peet en Jorien dit ingewikkelde ziektebeeld waar geen hapklare antwoorden en oplossingen voor zijn, omdat elke burn-out er anders uit ‘ziet’. 

In deze aflevering wordt besproken wat een burn-out is, hoe je het herkent, wat je er aan kan doen en wat je vooral niet moet doen. Ook wordt er aandacht gegeven aan de omgeving hoe er mee om te gaan en hoe je jezelf kan beschermen om zelf niet uitgeput te raken. Burn-out is zelden alleen het gevolg van hard werken, maar is een combinatie van factoren en de eisen die je omgeving en/of cultuur aan je stelt. 

Herken je jezelf in de symptomen van een burn-out? Neem jezelf serieus en ga naar een huisarts. Geduld en vragen stellen is bij een burn-out essentieel. 

Het kan zo zijn dat bij een man eerder van depressieve klachten kan worden gesproken en bij vrouwen van burn out klachten?
Amanda Kuhuwael
Designer

Amanda Kuhuwael, 35 lentes jong, GZ-psycholoog (gezondheidszorgpsycholoog) en relatietherapeu, werkte tot voor kort o.a. bij Focus Burn-Out: een instelling die zich helemaal richt op de behandeling van burn-out. Nu behandelt ze allerlei verschillende soorten klachten bij een GGZ-instelling én heeft haar eigen praktijk voor relatietherapie genaamd Relatietherapie in Amsterdam. Ze maakt gebruik van verschillende technieken zoals bijvoorbeeld EFT (Emotionally Focused Therapy) en EMDR om hevige gevoelens van jaloezie en oude pijn te verzachten. Ze is als GZ-psycholoog opgenomen in het BIG-register en aangesloten bij de beroepsvereniging EFT-Nederland. Ook is ze lid van het Nederlands Instituut voor Psychologen. 

www.relatiecoaching.net

Related Podcasts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *