Dertig in een Dozijn

De wereld staat in de fik, letterlijk en figuurlijk. Er gaat geen dag voorbij of het nieuws brengt bosbranden, typhoons en overstromingen van over de hele wereld. Er is sprake van een klimaatcrisis en de aarde warmt op. In de aflevering van deze week vragen we duurzaamheidsexpert Charlotte hoe we als índividu ons steentje bij kunnen dragen, want alle kleine beetjes helpen en een betere wereld begint bij jezelf. Het is een aflevering dat je aan het denken zet, je veel inzichten geeft, handvatten biedt wat je als individu kunt doen, maar het creëert vooral bewustzijn van hoe penibel de situatie is. We bespreken de kledingindustrie, waar je op moet letten als je gaat shoppen en welke winkels wel en welke niet in duurzaamheid investeren. Ook komt uiteraard de vleesindustrie aan bod. Hoe vervuilend is het eten van vlees? Is vis werkelijk een beter optie? En hoe zit het met zuivel? 

Wist jij bijvoorbeeld dat wol eigenlijk heel slecht voor het milieu is en dat in de basis het meest duurzame wat je kan doen, het hergebruiken van producten is? Al is het die oude spijkerbroek of dat plastic tasje van de Albert Heijn. Eten weggooien is niet alleen zonde, maar ook met het oog op duurzaamheid een absolute doodzonde. Die ene avocado heeft liters water gekost om te produceren, vervolgens duizenden kilometers op een groot schip in een gekoelde cel afgelegd om vervolgens vanuit de haven per vrachtwagen in de schappen in een gekoelde supermarkt terecht te komen. En die gooi jij dan weg. En voor alle haver capu drinkers, lekker bezig! Havermelk is beter dan normale melk en zelfs beter dan amandel melk. Als het op duurzaamheid aan komt dan. 

De Balenciaga slipper van 895 euro waar Jorien naar refereert in de podcast bleek fake nieuws te zijn. Gelukkig maar. Wel een leuk gebbetje van het internet. Dus zie hier! 

Het goede doel om bomen te kopen, waar Peet het over heeft, heet Ecomatcher. Een absolute aanrader als je een goed en bewust cadeau wilt. 

De gemiddelde Nederlander koopt 50 kledingstukken per jaar. Als we 6 stukken minder zouden kopen, dan scheelt dat net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld rijden.
Charlotte Hopmans

Duurzaamheidsexpert, Charlotte Hopmans  (29 jaar oud), heeft International Business and Languages gestudeerd in Amsterdam en is in 2017 afgestudeerd. Haar liefde voor duurzaamheid is tijdens haar studie begonnen, omdat ze een focus miste op duurzaamheid en ergerde zich aan het niet verder kijken dan alleen de lineaire economie, waar het draait om maken, gebruiken, weggooien en vooral winst genereren. Ze kon haar nieuwe interesse niet kwijt in haar studie en wist er ook te weinig van. Ze besloot daarom in 2015 te gaan werken bij Vandebron. Een destijds, Amsterdamse start-up die de energiesector wilde veranderen door echt groene energie aan te bieden in een transparant en duurzaam verdienmodel. Door zich te verdiepen in energie kwam ze erachter hoe weinig groene energie er toentertijd werd opgewekt in NL en toen besefte ze zich dat er zoveel is wat ze niet wist. En daar is het toen eigenlijk allemaal begonnen. Fast forward heeft ze veel geleerd en bij verschillende organisaties gewerkt die op het gebied van duurzaamheid impact maken. Ze werkt nu als freelancer en focust zich op de inclusiviteit en rechtvaardigheid rond klimaat en duurzaamheid. Momenteel verkent ze de rol van de kunstsector in een inclusieve en rechtvaardige transitie naar duurzaamheid in Nederland.

Tips van Charlotte
– Je eigen impact meten (van Babette Porcelijn):
Energie vergelijken
– Algemene tips en tricks voor een duurzamer leven
                   * Tip 1
                   * Tip 2

Kleding
– Kijk de film 2040
– Leuke youtube channel:

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *