Dertig in een Dozijn

Iedereen wil tegenwoordig zijn passie weten, want als je de goeroes en coaches moet geloven, kan je alleen gelukkig zijn als je van je passie je beroep maakt. Zonder al te Freudiaans te worden, onderzoeken Peet en Jorien hoe belangrijk het nou werkelijk is om achter je passie te komen.

De dertiger van nu is een ware millennial (geboren tussen 1981-1996) en opgevoed door de babyboomer (geboren tussen 1941-1960) die op hun beurt kinderen van ouders zijn die een oorlog hebben meegemaakt. De millennial is door de babyboomer veelal uit de wind gehouden en de verwachting van de millennial strookt niet met de realiteit. 

Conclusie, de millennial is ongelukkig. Coaches en psychologen draaien overuren in deze generatie en het burn out percentage bij deze generatie ligt significant hoger dan bij andere generaties. Samen met expert Daan Klever gaan we onderzoeken hoe dit kan, wat we hier aan kunnen doen, hoe belangrijk het is om achter je passie te komen en hoe je er daadwerkelijke achter komt. 

Wist jij bijvoorbeeld dat het huidige systeem is ingericht op de babyboomers, te weten geregeerd door hiërarchie en dat dat 60% van de conflicten binnen organisaties ontstaat door onderling onbegrip tussen generaties? Of dat we ongelukkig worden van meer keuzes, want elke keer dat we kiezen, we opties laten liggen? Dat vrijheid en autonomie bij de millennial op nummer 1 en dat we onszelf een 5 geven op de vraag hoe gelukkig we zijn? 

Volgens Daan heeft passie te maken met zingeving. We weten niet meer waarom we doen wat we doen. Waar geloven we in? Alleen nog maar in ons zelf. We zitten volgens Daan in een zingevingscrisis. En zoals Daan in de podcast  zegt: geluk = verwachting – realiteit. 

Maar geen nood, Daan geeft ons enkele handvatten en tips hoe we achter onze passie kunnen komen. 

En vergeet niet, geluk is een emotie en dat komt en gaat. En hoe belangrijk het is om achter je passie te komen, bepaal jij. 

"Dat is ook één van de redenen dat Millennials ook wel ‘Generation Screwed’ worden genoemd. We zitten heel erg in een tweestrijd tussen authentiek, passie en je eigen leven willen leiden. Heel erg inside out. Maar ook nog geïndoctrineerd door de waarden die ons nog opgelegd worden."
Daan Klever

Daan Klever, 33 jaar oud, is prestatiepsycholoog en gespecialiseerd in de generatie Why, ook wel Millennials genoemd (mensen geboren tussen 1980 en 2000). Daan heeft een achtergrond in de arbeids- en organisatiepsychologie met  daarbij een master in de prestatiepsychologie. Hij is zijn maatschappelijke carrière begonnen als recruiter bij een corporate bedrijf op de Zuid As. Hierna heeft hij de overstap gemaakt naar een bedrijf wat zich focust op talentontwikkeling van millennials. Daan heeft sinds 5 jaar zijn eigen bedrijf Millennial Journeys waar hij individuen, groepen en bedrijven coacht en traint  in cultuur-, talent- en persoonlijke ontwikkeling.

Quote ‘The man in the arena’ van Theodore Roosevelt toegelicht door Brené Brown in een beroemde Ted Talk van haar. Zie link voor de Ted Talk. Een aanrader!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

BoekMark Manson – the subtle art of not giving a fuck.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Podcasts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *