Dertig in een Dozijn

Kunst wordt steeds populairder onder de millennials. Dat is niet zo gek met de huidige negatieve spaarrente en de hoeveelheid tijd die we tegenwoordig thuis besteden. Iedereen is op zoek naar een goede solide investering die eventueel meer waard kan worden in de toekomst. En kunst leent zich daar uitstekend voor!  Peet en Jorien bespreken deze aflevering in welke kunst je het beste kunt investeren en waar je begint. Kunstexpert Benthe Tupker neemt ons aan de hand en vertelt ons hoe we ons oog kunnen trainen, wat de huidige trends zijn, hoeveel er minimaal in je portemonnee moet zitten, welke beurzen we moeten bezoeken, wat een veilige investering is en waar je in moet investeren wil je een ‘klapper’ maken. Ook vertelt ze dat door middel van ware marketing strategieën door investeerders en galeries  sommige kunstenaars worden gehypt om de prijzen op te drijven drijven.

 

"Rond 2014 betaalde je voor een doek 2 tot 3 ton en nu kun je zo’n doek kopen voor 20k. Er was speculatie, het is gepusht op een onnatuurlijke manier waarschijnlijk, het is opgeklopt. Maar ging dat nou echt over de ability van deze kunstenaar? En vervolgens valt het bedje waar hij op gedragen werd weg."

 Expert

 


Benthe Tupker is na een studie kunstgeschiedenis aan de VU Amsterdam op 24 jarige leeftijd begonnen bij het gerenommeerde veilinghuis Christies, waarna zij in 2009 de jongste veilingmeester bij het bedrijf wereldwijd werd. Ze was hier schilderijenspecialist van 19e eeuw tot post-war and contemporary art. Benthe is de eerste vrouwelijke veilingmeester die in London in 2018 een Evening Sale heeft afgehamerd, met als duurste schilderij een Lucio Fontana met een opbrengst van 17 miljoen pond. In 2021 heeft ze samen met een oud collega van Christie’s veilinghuis Adams Amsterdam Auctions overgenomen, bekend van de NRC veilingen (welke twee keer per jaar plaatsvinden). Zij verkoopt schilderijen, tekeningen, sculpturen, foto’s, toegepaste kunst, prenten en multiples, van oude meesters tot hedendaagse kunst.

Mondriaan Fonds – kunstkoopregeling

https://www.mondriaanfonds.nl/

Beurzen:

  • Art Rotterdam
  • Pan
  • Tefaf
  • Art Basel

Het eerste kunstwerk van Jorien van Patrick van Riemsdijk

Kunstwerk van Peet van Heather Day 

Duurste schilderij ooit geveild, de Salvator Mundi (verlosser van de wereld) van Leonardo da Vinci 

 
Het kunstwerk van Lucio Fontana  (1899-1968) dat Benthe tijdens een Evening Sale heeft afgehamerd voor 17 miljoen. 
 
 

 El Anatsui – Stedelijk Museum
 
Eerste kunstwerk Benthe – Anke Birnie
 
 Een kunstwerk van David Ostrowski (van 200k naar 20k)

Huidige favoriete kunstwerk van Benthe – Leaky toilet van Shara Hughes

 
 
 

Related Podcasts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *