40 is het nieuwe 30. En dat is allemaal leuk en aardig, maar dit geldt niet voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Dit blijft leeftijdsgebonden. In deze aflevering behandelen Peet en Jorien het onderwerp het invriezen van je eicellen. Een onderwerp dat zowel Jorien en Peet persoonlijk treft. Daar waar Peet twijfelt over het krijgen van kinderen en nu alvast maatregelen wil nemen om tijd te kopen, heeft Jorien reeds twee keer het traject doorlopen om haar eicellen in te vriezen.
Er heerst nog steeds een groot taboe omtrent dit onderwerp en om die reden vertelt Jorien haar persoonlijke verhaal. Waarom ze het zo krampachtig geheim heeft gehouden, hoe haar traject er uit zag en hoe zij dit heeft ervaren. Dit alles aan de hand van expert Odine van Haastert, fertiliteitsarts. Odine vertelt ons de feiten en ontkracht fabels omtrent vruchtbaarheid en het invriezen van je eicellen.
Wist jij bijvoorbeeld dat het invriezen van je eitjes voor vrouwen zonder medische reden pas vanaf 2011 in Nederland mogelijk is? En dat vanaf je 30e jaar de vruchtbaarheid afneemt en dat dit vanaf je 35e nog sneller gaat? En wist je bijvoorbeeld dat men adviseert om 20 eitjes in te vriezen om een reële kans op één kind te hebben? We bespreken het verschil tussen een ziekenhuis en privékliniek, hoeveel het kost, welke risico’s eraan verbonden zijn, wat de ideale leeftijd is om je eitjes in te vriezen en hoe we in Nederland op de kaart staan met betrekking tot andere landen betreffende deze behandeling.
Dit onderwerp is niet iets om lichtzinnig over te doen, maar wel goed om je bewust van te zijn. We willen graag met deze aflevering bijdragen aan de bespreekbaarheid van het onderwerp en het taboe weg nemen. Laat je informeren, ga het gesprek aan.
Expert
Odine van Haastert, 36 jaar, wonend in een oude koeienstal in Amsterdam-Noord met haar man en 4 kinderen – waarvan een drieling. Odine heeft geneeskunde gestudeerd aan de VU in Amsterdam.
Ze is haar loopbaan gestart 2014 op de SOA polikliniek bij de GGD Amsterdam. Hierna is Odine als fertiliteitsarts gaan werken in het Erasmus Medisch Centrum en het Amsterdam UMC locatie AMC. Op dit moment is ze werkzaam in het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn en naast haar werk als fertiliteitsarts is ze ook werkzaam als stemactrice.

Disclaimer
We hebben in deze podcast lang niet alles kunnen behandelen. We zijn onder andere vergeten te benoemen welke risico’s aan de sedatie en de punctie zit. Maar ook de laatste (turbo) hormoonspuit, die je 32 uur voor de punctie zet, hebben we niet benoemd. Het is een emotioneel onderwerp. Elk lichaam verschilt en reageert anders op de hormonen. Ook verschilt elke behandeling per centrum. Laat je goed informeren.
Odine benoemt in de podcast dat de kans op zwangerschap per terugplaatsing 10% – 15% is. Zij wilt benadrukken dat dit eerder 15% – 20% is.