Dertig in een Dozijn

In deze aflevering onderzoeken Peet en Jorien het fenomeen dertigersdilemma, iets waar beide co-hosts last van hebben en wat de basis vormde voor deze podcast. Samen met de uitvinder van hét woord dertigersdilemma Nienke Wijnants onderzoeken ze wat het dertigersdilemma is, waar het vandaan komt en of het fenomeen alleen van toepassing is op de millennial of ook op de generaties erna. We hebben het over de term spitsuur, keuzestress en waar ‘geluk’ uit bestaat. Uiteraard wordt ook social media besproken en de invloed daarvan of het dertigersdilemma. 

Wist je dat zelfmoord doodsoorzaak nummer 1 is onder dertigers en dat de Millennial by far het ongelukkigst is? Het dertigersdilemma is iets om serieus te nemen. We leven in een prestatiemaatschappij met heel veel keuzes. Daar waar vroeger de kerk bepaalde keuzes voor ons maakte, moeten we dat nu zelf doen, maar worden we alsnog geleid door normatieve druk, oftewel onze omgeving. Maar achter de wolken schijnt absoluut de zon. Het dertigersdilemma is geen probleem, maar een uitdaging dat zich concentreert op één enkele vraag, namelijk waar the fuck doen we het allemaal voor. En als je geen last hebt van een dertigersdilemma, dan grote kans dat je ‘m op je vijftigste krijgt en die Harley koopt of er met de secretaresse vandoor gaat. Of je krijgt als moeder last van het empty nest syndrome. Dus voel je vooral niet rot als je struggled gedurende je dertiger jaren, want dan ben je er daarna van af. 

Lees het boek Twintigertwijfels & Dertigersdilemma, het is een feest der herkenning, je bent absoluut niet alleen en het biedt tegelijkertijd handvaten.

 
Er is sprake van een prestatie maatschappij. Je moet er het leukste uit zien, de leukste partner hebben, de leukste reizen maken, het beste kunnen koken. En dat is door social media geëxplodeerd. Dus waar je het vroeger op werkgebied voelde is een burn out tegenwoordig vaak het resultaat van het leven in een prestatiemaatschappij.
Nienke Wijnants

Nienke Wijnants, dé uitvinder van het woord dertigersdilemma en dé expert op dat gebied. Nienke is 48 lentes jong, geboren in Groningen en getogen in Den Haag, heeft psychologie in Amsterdam gestudeerd en is haar carrière als loopbaanadviseur begonnen, omdat zij toen al existentiële vragen stelde die later de basis voor haar boek vormden, namelijk Twintigertwijfels & Dertigersdilemma

Haar veelgeprezen bestseller over de loopbaan- en levensvragen van jonge hoogopgeleide 30-ers, waarvan er inmiddels meer dan 60.000 exemplaren zijn verkocht. 

Nienke Wijnants geeft in binnen- en buitenland lezingen en workshops voor en over 30-ers. Nienke woont in Voorburg en heeft 2 kinderen. 

Related Podcasts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *