Dertig in een Dozijn

Anticonceptie, elke vrouw krijgt er mee te maken, of je nu seksueel actief bent of anticonceptie slikt wegens heftige menstruatie klachten. Er zijn zoveel verschillende opties en er bestaan zoveel feiten en fabels over anticonceptie alsook dat er (gelukkig) elk jaar weer nieuwe onderzoeken worden gepubliceerd over anticonceptie. In deze aflevering behandelen we samen met een gynaecoloog de verschillende soorten anticonceptie.Van de pil, nuvaring, hormoonstaafje en prikpil tot aan het spiraaltje, het komt allemaal aan bod. We onderzoeken welke anticonceptie voor welke leeftijd en levensfase (puber, student, 30/40er, een toekomstige kinderwens of juist niet) je het beste kunt gebruiken. Ook vragen we de expert naar de correlatie tussen kanker en anticonceptie, waarom hormonen zo’n slecht imago heeft en bespreken we uiteraard de opkomst van de app’s waarmee je op basis van je lichaamstemperatuur je vruchtbaarheid meet, zoals de Daysy app. We hebben geleerd dat heftige menstruatie klachten niet normaal zijn, dat je daar niet mee hoeft leren te leven, maar dat je naar dokter moet om dit te laten onderzoeken.

Wist je dat paracetamol niet helpt tegen menstruatieklachten, dat je anticonceptie minimaal drie maanden de kans moet geven en dat het condoom nog steeds de meest gebruikte anticonceptie is?

Medicatie tegen menstruatieklachten

Naproxen 
Ibuprofen
Aleve feminax

Maar het lastige is, de mannen gaan het niet doen, want die zitten er niet mee en dat blijft gewoon het hele lastige.
Nicole Burger

Nicole Burger, gynaecoloog, heeft geneeskunde gestudeerd in Rotterdam en is in 2009 afgestudeerd. Na promotieonderzoek in het toenmalige VUmc en opleiding tot gynaecoloog in het VUmc (nu Amsterdam UMC) is ze momenteel werkzaam als gynaecoloog in het Amsterdam UMC. In de dagelijkse praktijk ziet ze veel jonge vrouwen met vragen over hormonale anticonceptie en lijken er veel onjuiste aannames hierover te bestaan waardoor vrouwen onnodig onvoldoende behandeling krijgen voor menstruatieklachten zoals hevig bloedverlies of buikpijn.

Voor meer informatie over anticonceptie check de website: www.anticonceptie.nl

Related Podcasts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *