Dertig in een Dozijn

Life

Moet ik in kunst investeren?

Kunst wordt steeds populairder onder de millennials. Dat is niet zo gek met de huidige negatieve spaarrente en de hoeveelheid tijd die we tegenwoordig thuis besteden. Iedereen is op zoek naar een goede solide investering die eventueel meer waard kan worden in de toekomst. En kunst leent zich daar uitstekend voor!  Peet en Jorien bespreken deze aflevering in welke kunst je het beste kunt investeren en waar je begint. Kunstexpert Benthe Tupker neemt ons aan de hand en vertelt ons hoe we ons oog kunnen trainen, wat de huidige trends zijn, hoeveel er minimaal in je portemonnee moet zitten, welke beurzen we moeten bezoeken, wat een veilige investering is en waar je in moet investeren wil je een ‘klapper’ maken. Ook vertelt ze dat door middel van ware marketing strategieën door investeerders en galeries  sommige kunstenaars worden gehypt om de prijzen op te drijven drijven.

 

"Rond 2014 betaalde je voor een doek 2 tot 3 ton en nu kun je zo’n doek kopen voor 20k. Er was speculatie, het is gepusht op een onnatuurlijke manier waarschijnlijk, het is opgeklopt. Maar ging dat nou echt over de ability van deze kunstenaar? En vervolgens valt het bedje waar hij op gedragen werd weg."

 Expert

 


Benthe Tupker is na een studie kunstgeschiedenis aan de VU Amsterdam op 24 jarige leeftijd begonnen bij het gerenommeerde veilinghuis Christies, waarna zij in 2009 de jongste veilingmeester bij het bedrijf wereldwijd werd. Ze was hier schilderijenspecialist van 19e eeuw tot post-war and contemporary art. Benthe is de eerste vrouwelijke veilingmeester die in London in 2018 een Evening Sale heeft afgehamerd, met als duurste schilderij een Lucio Fontana met een opbrengst van 17 miljoen pond. In 2021 heeft ze samen met een oud collega van Christie’s veilinghuis Adams Amsterdam Auctions overgenomen, bekend van de NRC veilingen (welke twee keer per jaar plaatsvinden). Zij verkoopt schilderijen, tekeningen, sculpturen, foto’s, toegepaste kunst, prenten en multiples, van oude meesters tot hedendaagse kunst.

Mondriaan Fonds – kunstkoopregeling

https://www.mondriaanfonds.nl/

Beurzen:

  • Art Rotterdam
  • Pan
  • Tefaf
  • Art Basel

Het eerste kunstwerk van Jorien van Patrick van Riemsdijk

Kunstwerk van Peet van Heather Day 

Duurste schilderij ooit geveild, de Salvator Mundi (verlosser van de wereld) van Leonardo da Vinci 

 
Het kunstwerk van Lucio Fontana  (1899-1968) dat Benthe tijdens een Evening Sale heeft afgehamerd voor 17 miljoen. 
 
 

 El Anatsui – Stedelijk Museum
 
Eerste kunstwerk Benthe – Anke Birnie
 
 Een kunstwerk van David Ostrowski (van 200k naar 20k)

Huidige favoriete kunstwerk van Benthe – Leaky toilet van Shara Hughes

 
 
 

Hoe koop ik als alleenstaande een huis?

In de eerste aflevering onderzoeken Peet en Jorien hoe je een huis koopt en of dat nog wel realistisch is in de huidige tijd. Hoeveel kan je lenen, hoe werkt dat met overbieden, waarom zou je een makelaar in de arm nemen en zitten er restricties aan de jubelton? En kan je überhaupt nog wel een huis alleen kopen in deze huidige tijd of kan je beter in een cursus Tinder investeren?

Wist jij bijvoorbeeld dat je momenteel 4,5 tot 5 keer je jaarinkomen aan hypotheek kan krijgen als je in vaste dienst bent? En dat van een ZZP’er veelal wordt verwacht dat je drie jaarrekeningen moet kunnen laten zien, maar dat je naar verhouding minder kan lenen? En dat de jubelton wordt afgeschaft in 2024, dat je studieschuld wordt meegenomen bij de aanvraag van je hypotheek en dat in Q4 van 2020 2,4% op de vraagprijs werd verboden en dat dit in Q4 van 2021 10% was? En dat er überhaupt bij 80% van de verkopen in 2021 op de vraagprijs is overboden?  

Is er nog hoop voor de alleenstaande om een huis te kopen in Nederland? Of is dit ‘privilege’ alleen nog aan stellen besteed? Peet en Jorien onderzoeken het met twee experts.

"Wees flexibel, blijf niet vasthouden aan het idee van al mijn
vrienden wonen in de Pijp of Amsterdam, Rotterdam, dus ik wil daar perse wonen.
Kijk verder dan je neus lang is."

Monique van Driessel 

 

Experts

Martin van de Biezen 

Martin is één van de twee eigenaren van de Kredieter, een intermediair op het gebied van hypotheken. Het team van Kredieter bestaat uit 6 ervaren hypotheekadviseurs, die ieder gespecialiseerd zijn in één of meerdere aspecten van het vakgebied en zijn allen aangesloten bij de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH). Martin draait al sinds 1999 mee in de wereld van hypotheken en heeft de markt door veel verschillende fases zien gaan. Het kantoor van de Kredieter zit in het WTC in Amsterdam. 

Monique van Driessel 

Na een een succesvolle carrière in de media heeft Monique van Driessel zich omgeschoold en is zij sinds 1 mei 2021 werkzaam bij De Nieuwe Amsterdamsche Makelaardij, een makelaarskantoor gevestigd in Amsterdam Zuid. Monique doet zowel aan-als verkoop en aan- en verhuur, zowel binnen als buiten Amsterdam.